zaterdag 1 juli 2017

De universele sleperschoen van Scaleauto SC-1607

Voor een goede performance van de slotcar is het gebruikte sleperschoentje van groot belang. Het universele sleperschoentje van Scaleauto, de SC-1607 is wat mij betreft het beste schoentje dat op de markt is. Hoewel niet toepasbaar op de LMP-modellen van slot.it is dit schoentje op vrijwel alle 1:32 slotcars te gebruiken. Het is een zogenaamd progressief schoentje. Dit wil zeggen dat het voorste deel begint voor het draaipunt, zodat het eerder draait dan de gebruikelijke schoentjes op de meeste slotcars. Dit heeft o.a. als voordeel dat de slepers in de bochten beter contact maken met de geleiders. Een ander voordeel is dat de slotcar die hiermee uitgerust is, minder de neiging heeft om rechtdoor te rijden. Het is een 'universeel' schoentje en het dient dus, zonodig, aangepast te worden aan de betreffende slotcar en de baan waarop gereden wordt.

Het pootje (draai-asje) is voor de meeste slotcars te lang en dient dus meestal ingekort te worden. Zelf laat ik deze met opzet iets te lang, zodat na bevestiging er nog enige speling overblijft om op en neer te bewegen met de hoogte van de geleiders. Na het op maat maken dient dan ook nog goed gecontroleerd te worden of het schoentje goed in de schacht draait. Dit moet met zo weinig mogelijk speling soepel draaien (geen olie e.d. aanbrengen, want dat verzamelt stof zodat na enig gebruik het draaien bemoeilijkt wordt). Men kan de schacht iets uitvijlen met een ronde vijl, of met een stukje schuurpapier het schoentje zelf onder handen nemen. Net zolang tot het onbelemmerd draait (Dit is erg belangrijk voor het goed door de bochten gaan van de slotcar, maar ook voor het snel terug kunnen zetten in de baan na een uitvlieger).

Verder dient de diepte van de geleider aangepast te worden aan de baan (banen), waarop gereden wordt. De diepte is af fabriek 8 mm. Dat is voor veel banen te diep. Zelf kort ik dit standaard in op 6 mm, waarmee op alle banen gereden kan worden. Dit inkorten kan op allerlei manieren gedaan worden. Zelf doe ik dit op een stukje schuurpapier. Met de schuifmaat controleer ik dan of ik de 6 mm al bereikt heb.

Als alles op maat is en goed draait kan het schoentje in de slotcar gemonteerd worden met behulp de bijgeleverde ringetjes en schroefje en kunnen de slepers aangebracht worden.

1 opmerking:

  1. Interessant artikel John ! Ik zal naar aanleiding van dit artikel wat meer gebruik maken van deze sleperschoen. Thanks voor het delen van jouw bevindingen !

    BeantwoordenVerwijderen